Моето Vivid Zero Waste Пътешествие


ENGLISH POST

Странно е как само един човек може толкова силно да повлияе на представата ти за живота. И как този един човек най-вероятно го е „видял“ от друг човек и може би ти ще кажеш на трети един ден. Преди известно време попаднах на едно момиче, което за мен е олицетворението на Zero Waste: Лорън Сингер от Trash is for Tossers, която пък от своя страна споделя, че е научила за този начин на живот от Беа Джонсън от Zero Waste Home. Те „посяха“ една идея и едно много силно желание у мен, което най-вероятно ще промени моя живот.

Нека все пак да обясня какво точно е Zero Waste или поне какво разбирам аз.

Според Националния статистически институт през 2013г. в България са образувани 3 135 000 тона битов отпадък, което възлиза на 434 кг на човек. А Лорън без проблем събира боклука, който е произвела в последните три години в един буркан. Тя живее живот без да произвежда боклук, което нарича Zero Waste Lifestyle. Нека още тук да уточним, че под боклук (waste) се разбират материали, които не могат да бъдат рециклирани или компостирани и единственото им бъдеще е да се озоват на сметището, където да продължат да произвеждат „негативизъм“. Боклук е всичко, което ние съзнателно изхвърляме и изпращаме на сметището. А аз искам да спра за изхвърлям! Искам и аз да съм Zero Waste!


След като изгледах много много видеа и прочетох различни статии по темата, осъзнах че това да си ZW далеч не е сложно. Може би в началото изисква малко повече мисъл и подготовка, но когато влезеш в рутина се превръща в удоволствие, което дори според тях спестява време, пари и усилия и най-вече спестява на планетата ненужния болклук, който ние произвеждаме. Също осъзнах, че да си ZW в София затруднява процеса още повече, но ако Лорън може да го прави в Ню Йорк, аз мога в София!

Затова ето тук официално слагам началото на своето Zero Waste Пътешествие. Ще се постарая да обърна внимание на всеки детайл от това, което правя, за да може това един ден да послужи на тези, които може би ще възприемат тази тема, така, както и аз. Тъй като ZW не е навлязла тема в България, няма много източници, от които да черпя информация, и за това много от нещата, към които ще слагам линкове, ще са на английски, но вярвам, че това няма да е проблем.

От моето проучване стигнах до заключението, че започване на живот без боклук може да бъде една, както аз си я наричам, мантра, която Беа Джонсън е създала. Тя е въвела 5 R-та в своя живот, които следва безотказно и смятам, че това е и моята формула:


Refuse – откажи да използваш неща, от които нямаш нужда!

Reduce – намали количеството на нещата, от които имаш нужда!

Reuse – използвай отново нещата, които имаш!

Recycle – рециклирай!

Rot – компостирай!

Очаквайте скоро официална стъпка номер 1 – Вивид Компост и как ще приложа тази мантра.

Вася

#zerowaste #замърсяване #личностнопътешествие #бъдещипланове #изучаване #статистика

Vivid Key

© 2020 от Василена Коларова

АБОНИРАЙ СЕ ЗА ИЗВЕСТИЯ:

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest