Хранене и пазаруване (Zero Waste Update 4)


ENGLISH POST


Хм… опитвах се да отложа този блог още малко, но е време. Ще бъда откровена – това е областта, която създава боклука вкъщи. Всичко ли трябва да е опаковано?!?!

Но нека започнем от начало.

Веганство*

Вече почти година с Ник сме веган. Това е основно резултат от документални филми като Cowspiracy, в който се описват екологичните последици от животновъдството в световен мащаб. Според създателите на филма ежедневно веган храненето спестява 5000л вода, 20,4 кг зърно, 2,5м2 залесени площи, еквивалент на 9кг CO2 и животът на едно животно. Смята се, че това е най-екологичният и без-отпадъчен начин за хранене за нас и нашата Планета. За мен това е едно добро начало да спестявам боклук и съм много щастлива от постигнатото.

Пазаруване


Имаме два метода за снабдяване на храна вкъщи. Всяка седмица получаваме кутия със зарзават **– 8 вида зеленчуци и 3 вида плодове. В момента ползваме услугите на Riverford, които са био сертифицирани и доставят до нашата врата. Повечето продукти не са опаковани или са в хартиени пликове, или картонени кутии. Все пак има и торбички, в които обикновено носят салатите. Всичко, което получаваме като опаковки, връщаме на Riverford всяка седмица, за да е тяхна отговорност да се справят с отпадъка, който произвеждат. Преди 2 месеца те обявиха, че ще се посветят на разработването на ново, екологично пакетиране на продуктите си. Радвам се, че имам възможността да ги подкрепям в това им начинание.

Другата ни храна идва от супермаркета. Неща като пиперки, гъби и авокадо купуваме неопаковани или в нашите платнени торбички. Опакованият зарзават, който купуваме е от редуцирана секция – храна, която ще бъде изхвърлена на сметището, ако не е купена до края на деня. За мен е по-екологично да купя храната и да хвърля опаковката, от колкото да оставя всичко да отиде на сметището. Освен това е и по-евтино, и също толкова вкусно.


Сухата храна като ориз, паста и боб държим в стъклени бъркани (от киселите краставички на Tesco), но за съжаление купуваме в пакети. Все още не съм видяла магазини, в които мога сама да си пълня бурканите. На скоро научих, че има онлайн продавачи за подобно пазаруване, но все още не съм имала възможност да ги проуча и да сравня цени.

Боклукът ни основно идва от преработената храна – веган сирена, соеви наденички, хляб, хумус (толкова много хумус) и консерви с домати или нахут. При възможност избираме рециклируеми опаковки (хартия, картон, алуминий, стъкло), но аз все пак го броя като част от боклука, който произвеждаме. За съжаление все още не можем да се отучим от тези продукти. Не сме си го поставили за цел, а и нямам кухненското оборудване, за да правя някой неща вкъщи (като хумус). Надявам, се скоро да се сдобием с кухненски робот, който да помогне в тези начинания.

Много се стараем да внимаваме с количеството боклук, което внасяме вкъщи, но има толкова много нови веган продукти, които искаме да опитаме и подкрепим. Понякога вкусът дава предел, когато става въпрос за изпомпване на нефт. Пък и все пак съм сигурна, че ефекта от веган диетата е много по-голям от няколко опаковки веган жилибони.

Готвене


Аз готвя много и гледам да използвам всяка ядивна част от растенията, като например не беля картофите и ползвам стъблата на броколи за супи. Останалото отива или за Тор (повелителя на пиперките), или за компост при родителите на Ник, който събираме в едно от чекмеджетата на фризера и изпразваме на всеки две седмици. Пробвах да направя зеленчуков бульон от обелките на зеленчуците, но резултатът никак не ми хареса.

Друго правило е да изпразваме хладилника веднъж в седмицата. Обикновено във вторник ядем последните изостанали зеленчуци, тъй като във сряда пристига кутията от Riverford. По този начин не оставяме храна да се развали и винаги знаем какво имаме налично. Същото се случва и във фризера. Каквото сме купили, се изяжда преди края на седмицата. Супермаркета е на 3 мин. от вкъщи и нямаме нужда от „резервна” храна за всеки случай.

За да запазя някои по-деликатни продукти като броколи, зелен лук и салати ги държа потопени във вода, за да не увяхват. Ако все пак нещо се застои в хладилника е приоритет да намерим интересна рецепта, с която да го използваме. Например след като пробвахме комбинацията от картофи и гулия (земна ябълка) печени на фурна, гулията започна да изостава – просто не ни беше вкусно. Но се оказа, че запечена сама са себе си, е всъщност много добра гарнитура и вече не изостава в хладилника. (Държим всички зеленчуци в хладилника, защото нямаме друга възможност в нашата малка кухня).

Напитки


Вода пием директно от чешмата и то в големи количества (или поне аз). Аз лично намирам водата в нашия район доста приятна на вкус и освежаваща.

Чай пия в насипно състояние – от домашния на мама, черен или от чайната в Добрич. Запарвам го в каничката ми от IKEA и ми е толкова приятно да си следвам ритуала, с различен вкус всеки ден. Ник пие три вида кафе – инстантно, безкофеиново инстантно и еспресо. Първите две купуваме от супермаркета (след което използвам бурканите за моите чайове). Смляно кафе за еспресо взимаме от малки продавачи, които мелят зърната директно в буркана без никакъв отпадък. Той ползва кубинска кафеварка, а с използваното кафе аз се ексфолирам. Ако решим да пием някакъв алкохол (сайдер или вино), те си идват в стъклени бутилки.

Уреди


В кухнята ни има само това, от което имам нужда – една дъска, два ножа, два тигана, една купа, три тенджери, три тави… Нямаме нож за пица, защото имаме нож; нямаме тирбушон, защото имаме швейцарско ножче; нямаме точилка, защото имаме шишета за вода; а кърпите ни са и вместо ръкавици за горещо. За сервиране имаме по четири от всичко – чинии, чаши, прибори, и т.н. По този начин кухнята ни е доста прибрана и не се ровя в шкафове и чекмеджета за нещо, затрупано от други ненужни неща. Това също така позволява да държим плотовете напълно чисти: само с купа с плодове и микровълнова. Готова за използване във всеки момент.

Все още използвам хартия за печене, но търся варианти за силиконови подложки. Вместо стреч и алуминиево фолио ползваме bee's wrap – платнени кърпи, покрити с восък, които прилепват по съдовете. Но като цяло нищо, което би изисквало опаковане не се задържа дълго, а и често предпочитаме да ползваме буркани. Салфетките ни са ръчно шити от мен и всеки си има свой десен.


Аз лично се чувствам много удобно в минималистично заредената ни кухня и с усвоените ни навици за хранене. Това ми позволява да готвя повече, да чистя по-малко, да опитвам нови неща и (почти) винаги да съм щастлива от резултатите.

Интересно ми е да чуя вие какви без-отпадъчни навици имате в кухнята, така че не пропускайте да споделите с мен. А аз имам нужда от идеи за:

  • Добър кухненски робот

  • Силиконови подложки

  • Без-отпадъчно пазаруване на сухи продукти (ориз, паста, боб и т.н.)

Останете си Вивид,

Вася

*”Една година веган” – нов блог на 28.04.18

**Скоро ще публикувам и блог относно кутията със зеленчуци и как улесни живота ми.

#zerowaste #минимализъм #веганизъм #отговорнокупуване #замърсяване #рециклиране #статистика #спестяване #умишленживот #щастие #happiness

Vivid Key