Работно място (Zero Waste Update 7)


ENGLISH POST


Тази тема може би не заслужава собствен блог, но ще го напиша за да спазя главите от книгата на Беа Джонсън (може би някой е забелязал, че правех това :D). А и така или иначе това е пред последния блог от Zero Waste Updates.

След като приключихме (поне за сега) със студентските години, Ник работещ в компания и аз – на две места по малко, нашият малък апартамент не вижда много работа, а и на всичкото отгоре е толкова малък, че и няма много място за работа. Имаме едно малко бюро в кухнята / всекидневната, което е напълно заето от компютърa на Ник.

Аналогово


В ситуациите, когато може да се каже, че работя (когато пиша блоговете), трябва да си създам работното място. Единственото място, на което това може да се случи е на малката ни масата за хранене – само лаптоп, тетрадка и аз.

Въпреки че се опитах да работя в леглото първите няколко години в университета, се оказа, че имам нужда от твърда повърхност, за да се почувствам поне малко успешна. Също така опитах и да пиша директно на компютъра, за да спестя хартия, но никак не ми помага в креативността. За това ползвам стари, полуизползвани тетрадки или бракувана хартия, на които да пиша, използвайки голяма си колекция от химикали.

След като приключа с химикалите, ще премина към бамбуковия ми химикал с пълнители. След като оползотворя пък с тетрадките, обаче, ще си купя нови. Знам, че не е без-отпадъчно, но те наистина допринасят към живота ми и не мога да се разделя с тях.

Също така се старая да поддържам бюрото си възможно най-разчистено, което всъщност прави ползването на масата за хранене много удобно, защото трябва да го разчистя всеки ден преди вечеря. Подреденото място позволява и на мозъкът ми да се чувства подреден и ме прави по креативна и подредена.

Освен това сканирам всичките ни документи, ползвам кламери вместо телбод, минимално работя с тиксо и привършвам ценната си колекция от цветни моливи (в която още има от моливите на родителите ми от преди много години).

Не получаваме поща от банката или други институции, тъй като сме ги отказали и използваме онлайн услугите им. Понякога получаваме рекламни брошури и смятам да направя стикер за предната ни врата, с който да намаля прихода на ненужна поща.

Дигитално


(На десктопа ми се въртят любимите снимки, не съм само аз :D)

Повечето процеси по разчистване и организация на работното ми място се случват дигитално. Пълен с документи, снимки, филми и какво ли още не, компютърът ми може да се смята за живота ми. За това често отделям време да подредя дигиталния си свят, за да не съм в паника всеки път като трябва да намеря нещо. Всичко е подредено в много, добре озаглавени папки и би било невъзможно да не намеря това, което търся. От скоро започнах и да архивирам важните неща в Google Drive, защото преживях болезнена загуба заради старата ми външна памет. Все още се надявам снимките ни от Гърция да се върнат при мен.

За да направя времето си онлайн малко по-устойчиво ползвам за търсачка Ecosia вместо Google. Поддържа се от Bing, която не е толкова добра в сравнение с Google, но парите, които получават от реклами отиват за съдене на дървета чрез търсенето на хората. На всеки 45 търсения те засаждат едно дърво. Те твърдят, че досега са спонсорирали засаждането на почти 27 милиона дървета, 30+ от които от моите търсения. Организацията всъщност оперира много прозрачно и всеки може да прочете докладите им за това къде точно отиват парите от рекламите. Ще излъжа, ако кажа, че понякога не ползвам и Google, особено когато ми трябват картите, но за малките неща Ecosia е супер.


Телефонът ми от друга страна е вредител в живота ми. Иска ми се, честно, да мога да живея без него, тъй като толкова време отива в безразборни снимки в Инстаграм. Проверявам си имейла и ползвам Ecosia на телефона си, но все пак много ме разсейва. Но какво да се прави, живеем в 2018г.

В работното ми пространство zero waste, минимализмът и страстта вървят ръка за ръка и се балансират, карайки ме да се чувствам по-успешна. Пък и от скоро работното ми място е основно в кухнята.

И знаете как става. Може ли да ми помогнете с устойчиви опции за:

  • Тетрадки, на които да пиша

  • Отказване на ненужна поща

  • Начини да се откача от телефона си

Останете си Вивид,

Вася

#zerowaste #минимализъм #отговорнокупуване #замърсяване #рециклиране #спестяване #умишленживот #щастие

Vivid Key