Любимите ми източници: БЕЗ-ОТПАДЪЧНОСТ


ENGLISH POST

БЛОГОВЕ


Zero Waste Home (Без-отпадъчен Дом)

"След възприемането на без-отпадъчният начин на живот през 2008 моето семейство се промени към по-добро. Не само сме по-щастливи, но и водим живот на основата на изживяванията, вместо нещата. Боклукът на моето семейство за 2017, този блог и моят книга бестселър дадоха начало на едно глобално движение вдъхновяват хиляди хора по света за живеят по-семпло и да заемат позиция срещу ненужния боклук. В тях аз предлагам лесна концепция за 5R's: Откажи, Намали, Използвай, Рециклирай, Компостирай - Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, and Rot (точно в този ред). Готови ли сте да се присъедините?"

Беа (по мое мнение) е лидерът на Без-отпадъчното движение. Написала е книга, подкрепена чрез блога и, за това как се води без-отпадъчен начин на живот. Започвайки с напътствията на 5Rs и с подробен обзор на всяка част от домакинството, тя наистина говори за всичко. Много я харесвам и често отварям книгата, за да си отговоря на някои въпроси. За всеки, заинтересован в без-отпадъчност, Беа Джонсон трябва да е първия ресурс, с който да се запознаете.


Trash is for Tossers (Кошчето е за хвърлящите)

"Бях студент по Екология в колежа и винаги съм проявявала интерес към околната среда. Но не направих умишленото решение да живея без-отпадъчно до 2012, когато една от моите състудентки си носеше обяд всеки ден в еднократна найлонова торбичка, бутилка вода за еднократна употреба и пластмасова кутия за храна. Седях и си мислех как ние трябва да сме бъдещето на планетата, а ето, че всичко разваляме с нашия боклук."

Лорън се вдъхновява от Беа Джонсън и създава собствено движение. Харесва ми как тя живее по-различен начин от семейство Джонсън и представлява една съвсем различна група хора, доказвайки, че всеки може да го направи, само ако поиска. Има си без-отпадъчен магазин в Ню Йорк и социалните и мрежи са много истински.


Story of Stuff (История за нещата)

"Имаме проблем с Нещата: имаме твърде много, твърде много от тях са токсични и не ги споделяме много добре. Но не означава, че нещата трябва да са така. Това е предизвикателството, което нашия основател Ани Ленърд разясни в нейният новаторски онлайн документален филм "История за нещата" през 2007, който отключи огромно желание за честни разговори относно консуматорската ни култура. В 9те години след първия филм нашите 9 наградени филма са събрали повече от 50 милиона онлайн прегледа по света и са вдъхновили стотици хора да подкрепят екологични проекти и кампании с време, енергия и пари."

История за нещата е един от първите източници, които ме накараха да мисля за въздействието на начина ми на живот. Създават много точни и ясни филмчета, които обясняват основните проблеми с индустрии като технологии, козметика и бутилирана вода. Погледнете ги, много са кратки, но все пак са пълни с полезна и въздействаща информация.


Plastic Pollution Coalition

(Коалиция против пластмасово замърсяване)

"Мисията на коалицията е да спре замърсяването с пластмаса и нейното токсично въздействие върху хората, животните и околната среда. РРС е създадена през 2009 като платформа за усилване на общото послание чрез стратегическо планиране и комуникация. Нашите повече от 500 членове организации и растящия брой индивидуални личности, целят да повишат разбирането за проблема с пластмасовото замърсяване и да намерят подходящи решения. Целим да дадем възможност на повече хора и организации да предприемат действия и да спрат замърсяването, и да живеят без пластмаса."

Това, което най-много ми харесва в Коалицията е, че не е просто един човек, а група, която създава заедно. Техните, познания, произход и опит събрани на едно място, позволявайки на всеки достъп до голямо количество информация. Доста бях обсебена от блоговете им в един момент и буквално бях разочарована, когато нямаше нови статии в рамките на 24 часа.


Zero Waste Europe (Без-отпадъчна Европа)

"В Без-отпадъчна Европа създаваме бързо развиващо се движение от общества, местни лидери, бизнеси, експерти, влиятелни личности и други "агенти на промяната", които работят за една визия: да ликвидират боклука в нашето общество. Искаме да дадем възможност на различни групи и агенти в Европа да преработят своите връзки с ресурсите, да възприемат по-минимален начин на живот, да консумират по устойчиви модели в "кръгово" управление на материалите."

Като горда европейка намерих Без-отпадъчна Европа доста рано в търсенето си и ми беше много приятно да чета докладите за без-отпадъчните градове, особено тези в Източна Европа, които могат да са пример за моят роден регион. В момента баща ми е и заместник кмет и ми е много полезно да знам тази информация, а и те са преведени и на български. Това е истинска без-отпадъчна промяна в голям мащаб.

ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ


Trashed (Изхвърлен)

""Изхвърлен - Няма място за боклук" се фокусира върху рисковете за хранителната верига и околната среда заради замърсяването на въздуха, земята и океаните от боклук. Филмът показва изненадващи истини за много непосредствени и потенциални опасности за здравето ни. Това е глобален диалог от Исландия до Индонезия между филмовата звезда Джереми Айрънс и учени, политици и обикновени личности, чиито здраве и прехрана са силно повлияни от замърсяването с боклук. Визуално и емоционално филмът е както ужасяващ, така и красив: взаимодействие на човешки интересни и политически призиви. Но завършва с съобщение на надежда: показвайки как рисковете за оцеляването ни могат лесно да се избегнат чрез устойчиви методи, които осигуряват много повече работни места от сегашната "отпадъчна индустрия"."

Аз платих реални пари, за да гледам Изхвърлен, което е доста необичайно нещо за мен. Сега имам файла в моят Google Drive (може би мога да го споделя със заинтересованите). Достави ми удоволствие да гледам филма. Той е едно от онези неща, които искам семейството ми да гледа, за да разберат за какво говоря. И хубавото е, че има оригинални български субтитри и лесно се споделя.


Garbage Island (Остров Боклук)

"Екипът на Vice плават до центъра на Северния Тих океан, където е сборната точна на океанския плавей и дом на голямото тихоокеанско парче от боклук: мистичен остров с размерите на Тексас, изцяло от боклук. Елате на борда като пътуваме към центъра на Тихия океан, място, където теченията се въртят и обикалят, превръщайки тонове пластмаса в огромен басейн от химическа супа, пълен с парченца от това, което не може да се биоразгради."

Гледах Остров Боклук докато отлагах писането на един доклад в университета. Обожавам, когато създателите споделят информацията си безплатно в платформа като YouTube. Кризата с боклука е толкова страшна и информацията трябва да се разпространи толкова бързо, че няма смисъл да таксуваш за продукта си, който цели да създаде истинска промяна. Филмът е в 3 части и можете да отлагате задачи цели три пъти докато научавате за голямото тихоокеанско парче от боклук.


Cowspriracy: The Sustainability Secret (Устойчивата Тайна)

"Cowspiracy: Устойчивата тайна е новаторски екологичен филм, който следва Кип Андерсън докато открива тайните на най-разрушителната индустрия на планетата днес и разследва защо водещите световни екологични организация са твърде притеснени да говорят за нея."

"Cowspiracy" е страхотен. С Ник го гледахме в първата седмица от моето веганство и Ник се реши да стане веган веднага. Филмът е много лесен за следене и разбиране. Някои статистики се фокусират върху САЩ, но все пак е глобален филм. Определено е в моите топ 5 препоръки за веган образоване. Целта им е да покажат колко отпадък има в стандартната западна диета и какви са екологичните плюсове на веганството.


The True Cost (Истинската Цена)

"Това е история за дрехи. История за дрехите, които носим, хората, които ги правят и влиянието, което има индустрията върху светът. Цената на дрехите ни пада вече десетилетия, докато човешките и екологичните цени се повишават рязко. Истинската цена e новаторски документален филм, който дърпа завесите на неразказаната история и ни кара да се замислим кой плаща цената за нашите дрехи?"

Аз не съм никак навътре с модата - не следвам тенденциите, не чета списания, не се вълнувам от магазините, и за това не съм и много образована за индустрията. Този филм промени това. Въпреки, че все още не разбирам от мода, обръщам голямо внимание на това какво купувам заради информацията, която научих от филма. А също така съм готова да споря по темата "Работниците няма къде другаде да работят, ако не са част от евтината модна индустрия".


Tapped (Взет)

"Високата цена, както за околната среда, така и за здравето ни, на бутилираната вода е темата на този документален филм, който, чрез помощта на активисти, лидери и други, разкрива тъмната страна на индустрията за бутилиране на вода. Американците може да преосмислят манията си за бутилирана H2O, когато научат за нежеланието на нерегулираната индустрия да обърне внимание на екологични и здравословни притеснения, и проблеми които произлизат като резултат."

Взет е фокусиран в Америка, което честно не позволява на нас европейците напълно да разберем и да се идентифицираме с проблема. Въпреки това, ясно показва проблемите с големите корпорации и те кара да се замислиш дали да ги подкрепиш. Гледах филма в началото на 2018, но въпреки това от години не съм купила и един продукт на Нестле заради силно неустойчивите им процеси. Сега се замислям и за финансовата ми инвестиция (чрез купуване на продуктите) и в други компании като Кока Кола.


Earthships (Земни кораби)

"В пустинята на Ню Мексико, мили от най-близкият град Таос (нас. 5700), подслони като от Междузвездни Войни се издигат от земята, полу-закопани и покрити с кирпич. Наречени "Земни кораби" - плод на въображението на архитект Майк Рейнолд през 70те, те са почти самостоятелни домове: без електрическа мрежа, водопроводи или канализация."

Аз съм дете на архитекти и планирах да стана такъв, докато не осъзнах, че не е за мен. Въпреки това, аз все още имам интерес по темата и ме превлича всяко архитектурно предаване, особено тези, в които говорят и за устойчивост. Достави ми удоволствие да гледам този филм, тъй като, като дете отраснало по обекти от стомана и бетон, това беше непознато за мен. Един ден може би ще е мой ред да построя къща и проекти като този ще са добър източник на информация.

BOOKS


Zero Waste Home (Без-отпадъчен Дом)

(виж горе)


Unprocessed: My City-Dwelling Year of Reclaiming Real Food (Непреработена: Моята година в града, възтановявайки истинската храна)

"Здравейте! Аз съм писател и живея в Остин, Тексас, където съм старши редактор на Austin Monthly, градското списание на Остин. Също така бях основаващ редактор в Edible Baja Arizona, местно списание за храна, обслужващо Тюсон и граничещите области. Автор съм на "Непреработена: Моята година в града, възтановявайки истинската храна" (William Morrow 2015) - мемоар за моето едногодишно пътешествие в ядене само на цяла, непреработена храна, преплетено с журналистическо проучване на това какво наистина означава "непреработен", защо е важно и как да си го позволим. "Непреработена" беше обявена за югозападна книга на годината през 2015 година."

Аз прочетох Непреработена преди да бях станала веган, преди да знаех каквото и да е за храненето с цели храни или за храненето въобще. Знаех само градските митове, бабините приказки и разни фейсбук статии. И дори като пламенен готвач, аз все пак не обръщах много внимание на преработената част от храната ни. Тази книга също е базирана на американски статистики, но съм сигурна, че инфромацията доста се препокрива навсякъде по света. Приятно ми беше да прочета книгата и да науча толкова нови неща и посади, може би, първата идея за по-устойчива диета с цели храни, която се засили с веганството.


Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things (Люлка до люлка: променяйки начина, по който правим нещата)

"Люлка до люлка: променяйки начина, по който правим нещата е книга за устойчивост написана от Уилиам МакДона и Майкъл Брангарт. Книгата призовава за промяна на човешката индустрия чрез екологично-интелигентен дизайн."

Люлка до Люлка е книга написана от професионалисти за професионалисти в производствените индустрии. Не дава много идеи за лични действия към без-отпадъчност, но дава нещо по-добро. Кара те да вярваш, че устойчивостта е възможна, когато е истински желата. Можете да прочете блога ми тук.

YouTube КАНАЛИ


Eco Boost

"Здравей, Аз съм Кейт Арнел! Приятно ми е да се запознаем. Водя без-отпадъчен начин на живот в Лондон вече почти 4 години и това е моят YouTube канал, къде освобождавам моят вътрешен еко-ентусиаст. Имам силна страст към без-отпадъчност, био продукти, еко мода, сезонна храна, и еко алтернативи."

Kейт е много сладка и забавна. Нямам търпение да гледам видеата ти всеки път, когато качи ново и тъй като живее в Лондон информацията и е много близка до мен. Харесва ми, че тя инвестира в устойчиви комапнии и ми отваря очите за техните продукти, дори и сега да не мога съвсем да си ги позволя. Тя прави zero waste да изглежда така лесно, забавно и креативно, а от какво друго има нужда човек в живота. Много ми се иска някой ден да се запозная с нея и да си поговорим.


Ellen Fisher

"Алелуя за силно-вибрационните и животворни растителни храни! Преминаването към веганството преди 10 години ми помогна да излекувам болежките си, които ме възпираха в живота като акне, лошо храносмилане и хранителното разтройство анорексия. Преминала съм през две разкошни веган бремености с много сурови храни и заедно със съпругът ми възпитаваме нашите здрави деца на веган начин на живот. Казвам начин на живот, защото е много повече от диета. Ние сме вегани не само заради здравето ни, но и заради животните и планетата! То е всеобхващащо: насърчаващо ЛЮБОВ, да обичаш всички същества и да виждаш доброто във всички хора и животни. Ето защо съм толкова вдъхновена да споделям здравословни веган рецепти, които можете да намерите в моите електронни книги!"

Абсолютно съм влюбена в семейство Фишър, Искам да съм като тях един ден, може би с малко повече готвени манджи. Семейството е толкова вдъхновяващо, използвайки веганството не само собственото си здраве, но и за да отгледат обичащи и пламенни деца. Нейните видеа за начина им на живот са разкошни и напълно пристрастяващи. Като хавайско семейство живеят доста минималистично, и са все така невероятни. Те също така обръщат много внимание на без-отпадъчност като компостират, отглежат собствената си храна, ограничават покупките си и инвестират в устойчиви компании.


Hubbub

"Добре дошли в Хъбъб! На всеки две седмици качваме видеа, разследвайки зелените проблеми, които имат значение за теб, като минаваме зад водещите заглавия и стигаме до дъното на всичко от какво е да пътуваш с електрическа кола до яденето на по-малко месо."

Хъбъб е неправителствена организация в Англия, коятоо създава информационни видеа, за устойчиви практики, показвайки компании, вдъхновявайки личности да направят промяна и да им помогнат по най-добрич начин да разпространят съобщението. Вижте ги, те са кратки и точни, и най-вече вдъхновяващи.


Living the Life You Love (Живеещи живота, който обичате)

"Здравейте! Казвам се Кей и този канали е за умишлен живот чрез диета, начин на живот и мислене. Споделям по теми като веганство, минимализъм, без-отпадъчност и още толкова много. Искам да помогна хората да видят колко е лесно да живееш здравословен и устойчив живот и да се присъединя към други на подобно пътешествие като моето. Ако това звучи добре за вас натиснете бутона за абонамент и се присъединете към мен и моите чудесни последователи, разпръсвайки любов по света! Изпращам ви толкова много любов и светлина. ✨"

Kей е толкова сияен и позитивен човек и никога не отлагам нейните видеа. Тя е доста като мен, интересувайки се от минимализъм, веганство, без-отпадъчност и умишлен, балансиран живот, може би само с изключение на това, че аз нямам проблем със социално безкопойство, въпреки че съм си интроверт. Силно ме испирира за моите лични покупки, но се чувствам и много сигурно, когато и тя не е винаги перфектна в без-отпадъчните си начинания.


Vivid Key

© 2020 от Василена Коларова

АБОНИРАЙ СЕ ЗА ИЗВЕСТИЯ:

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest