Любимите ми източници: ВЕГАНСТВО


ENGLISH POST

ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ


Cowspiracy: The Sustainability Secret (Устойчивата тайна)

"Cowspiracy: Устойчивата тайна е новаторски екологичен филм, който следва Кип Андерсън докато той открива тайните на най-разрушителната индустрия на планетата днес и разследва защо водещите световни екологични организация са твърде притеснени да говорят за нея.."

"Cowspiracy" е страхотен. С Ник го гледахме в първата седмица от моето веганство и Ник се реши да стане веган веднага. Филмът е много лесен за следене и разбиране. Някои статистики се фокусират върху САЩ, но все пак е глобален филм. Определено е в моите топ 5 препоръки за веган образоване.


Forks Over Knives (Вилици вместо ножове)

"Документалният филм "Вилици вместо Ножове" изследва твърдението, че повечето, ако не всички, дегенеративни заболявания, които ни връхлитат, могат да бъдат контролирани или дори излекувани, чрез отказ от диетата с животински и преработени храни."

"Вилици вместо ножове" изследва втория от трите основни елемента на веганството - здравето. Малко е труден за гледане (Какво по здравето още не беше излязъл), но дава невероятна информация за това как храната въздейства на тялото ни. (Според мен трите основни елемента са - екологична устойчивост, лично здраве и благосъстояние на животните.)


What The Health (Какво по здравето)

"What the Health е новаторски филм, продължение на наградения филм Cowspiracy. Филмът изкарва наяве съглашателството и корупцията между правителства и големи бизнеси, които струват трилиони долари в здравеопазването и ни държи болни."

Определно трябва да гледате "Какво по здравето"! За мен най-важното в този филм е фокусът върху корупцията и причината стандартната диета да е толкова подкрепена, въпреки че ни държи болни. Отваря очите!


Earthlings (Земляни)

"Земляни е американски документален филм от 2005 година за зависимостта на човечеството от животните за икономически цели. Представен е в пет глави (домашни любимци, храна, дрехи, забавление и научни проучвания) и е разказан от Ж. Феникс, с музика от Моби, и сценарий, продукция и режисура от Шон Монсън."

Всъщност аз не съм гледала Земляни, защото не мисля, че имам сърцето или стомаха за такова преживяване. Дори и от половин трейлър ми прилошава. Все пак го препоръчвам на всеки, който иска да разбере живота на животните в индустрията. Успех!


Vegan: Everyday Stories (Веган: Ежедневни истории)

"Веган: Ежедневни истории се вглежда в живота на 4 уникално различни хора, които имат едно общо нещо - те са вегани. Филмът следва личното пътешествие на ултра-маратонец, който се е преборил със зависимости, за да се състезава на състезания по 100 мили; жената на говедар, която превръща първата ферма за говеда в убежище за животни в Тексас; собственик на камион за храна, готвещ уникални неща на растителна основа, които ти подкосяват краката; и 8 годишно момиче, което е убедило цялото си шестчленно семейство да премине към веганство."

Tова е страхотен, позитивен и лек документален филм, който показва ползите от веганстовот. За разлика от другите не вдълбава в статистика и няма сърцераздирателни моменти. Просто е простичък и страхотен! (И подхранва мечтата ми да живея в убежище за животни. )

КНИГИ


How Not to Die (Как да не умрем)

"В "Как да не умрем" д-р Майкъл Грегър разследва топ петнайсетте причини за смърт в Америка - сърдечни заболявания, различни ракови болести, диабет, Паркинсон, високо кръвно налягане и още - и обяснява как промените в храненето и начина на живот могат да бъдат по-ценни от предписаните лекарства и други фармацевтични и хирургични намеси, освобождавайки ни да живеем здрав живот."

Четейки "Как да умрем", се почувствах като студент по медицина, въпреки че според него всъщност храненето не се изучава много внимателно в медицината. Много е интересно да разберем как храната кара организма ни да функционира добре или не. Напълно промени начина, по който мисля за болестите. Той също така препоръзва и "дневната дузина" - 12 групи от плодове, зеленчуци, ядки и т.н., които карат организма ни да е в най-добрата си форма. Не ги следвам съвсем точно, но много се старая.

YouTube КАНАЛИ


Mic. the Vegan

"Mic the Vegan е писател на веган наука, покриваща множество теми от здравословните ефекти на веган диетата и екологичните последици от храненето с животински продукти до социалния феномнен на използването на животни. Базиран в САЩ, той регулярно опровергава митовете, които са свързани с вредните навици в диетата и начина на живот - всичкото това с щипка хумор, който само той намира смешен."

Mайк е един от основните ми източници на информация за веганството и ми помага да създам собствените си аргументи срещу всякакви критици. Проучването му винаги е базирано на научни данни, което ми позволява да му вярвам. Аз смятам, че той създава много силни аргументи за темите, които избира и са лесни за разбиране от всекиго. Ако трябва да следвате един веган Youtube-р, това е човекът!


Vet Ranch

Vet Ranch е канал, който следва ветеринари в Тексас. Работата им е фокусирана върху изоставени любимци и всички медицински разходи са поети от дарения.

Vet Ranch не е веган канал въобще. Това са просто пострадали кучета и котки и чаровни ветеринари. Въпреки това, тези клипове ми показват през какво минават животните, заради нас хората и как малко любов и внимание може да преобърне живота им. А и още повече ме убеждава, че омашните любимци ВИНАГИ трябва да бъдат осиновени, а не от развъдник. Вижте ги, толкова са сладки!

YouTube ВЕГАН РЕЦЕПТИ

Ако трябва да съм честна аз всъщност не пробвам тези рецепти или го правя много рядко. Но все пак обожавам да ги гледам, защото ме вдъхновяват и ме учат на готварски техники. А и са винаги много красиви!


BOSH!

"Ние правим вкусна и забавна храна. Не скучна. Не безвкусна. От шоустопъри до чудеса в една тенджера и луди коктейли. Само забавни! Само вкусни! Рецептите ни са лесни за готвене . Простият ни стил прави готвенето лесно независимо от нивото. Лесно готвене. Впечатляващи резултати! И мислим за себе си като трансформатори на храната. Всичко е 100% веган и на растителна основа. Без животински продукти. Само растения."

Следвам BOSН! в Instagram. Те имат от този тип лесни видеа с рецепти (като Tasty), но всичко е веган. Имат също така и книга с рецепти за тези, които предпочитат аналоговия вариант. Много са креативни и споделят много от "зад камерата" в Инстаграм.


Caitlin Shoemaker

"Кейтлин създава онлайн съдържание за храна, веганство и здравословен начин ан живот, показвайки колко лесно може да бъде."

Кейтлин има хубави видеоклипове с рецепти, повечето много лесни и разбираеми. Обикновено прави 3-5 рецепти на видео, които имат една обща съставка, което прави разнообразието на идея голямо.


Cooking with Plants (Готвене с растения)

"Насладете се на уникални веган рецепти, които имат страхотен вкус и са полезни за вас! Всичките ми рецепти са на 100% растителна основа и не използвам никакви животински продукти... защото "Животът започва с Веган"!"

Aня основно прави видеа с рецепти за "сложните" неща като веган сирена, месни заместители, но по много лесен начин. Клиповете и са кратки и точни, което ми харесва и когато един ден имам нужните уреди, ще изпробвам идеити и.


Ellen Fisher

"Алелуя за силно-вибрационните и животворни растителни храни! Преминаването към веганството преди 10 години ми помогна да излекувам болежките си, които ме възпираха в живота като акне, лошо храносмилане и хранителното разтройство анорексия. Преминала съм през две разкошни веган бремености с много сурови храни и заедно със съпругът ми възпитаваме нашите здрави деца на веган начин на живот. Казвам начин на живот, защото е много повече от диета. Ние сме вегани не само заради здравето ни, но и заради животните и планетата! То е всеобхващащо: насърчаващо ЛЮБОВ, да обичаш всички същества и да виждаш доброто във всички хора и животни. Ето защо съм толкова вдъхновена да споделям здравословни веган рецепти, които можете да намерите в моите електронни книги!"

Абсолютно съм влюбена в семейство Фишър, Искам да съм като тях един ден, може би с малко повече готвени манджи. Семейството е толкова вдъхновяващо, използвайки веганството не само собственото си здраве, но и за да отгледат обичащи и пламенни деца. Нейните видеа за начина им на живот са разкошни и напълно пристрастяващи.


High Carb Hannah

"Свалих 30 килограма, следвайки диета на растителна основа и цялото ми пътешествие е споделено тук в моя YouTube канал. Основната ми цел е да помогна на други хора да постигнат добро здраве както психически, така и физически. Главно ям цели храни, основно картофи, ориз, бобови и други нишестяни растения в техния най-непреработен вид. Правя клипове с рецепти, какво ям в деня, и говоря за много други аспекти от здравословния начин на живот като позитивно мислене, себеобич, закона на привличането, здравословни връзки, мотивация, минимализъм и живот по най-добрия начин не само за нас, но също и за околната среда, животните и гората на тази плането."

Заради Хана се смятам за експерт на веган суши, а и тя е един от основните хора, които ме вдъхновиха да стана веган. До скоро фокуса и беше само върху отслабване чрез диета от цели, растителни храни, а сега се развива в теми за начин на живот и ежедневни клипове. Всичките и рецепти са вкусни и лесни и сготвени в мини кухня в мини къща. (Дали съм обсебена от мини къщи? Да, със сигурност!)


Liv B

"Благодаря, че се отбихте! Добре дошли в моя канал. Tук ще намерите веган рецепти, които са бързи за приготвяне и използват прости съставки. Целта ми е да покажа колко лесен и удобен е веган начинът на живот. Надявам се да ви хареса и да намерите нови любими рецпети докато сте тук!"

Клиповете на Лив са красиви и лесни. Много от тях за комфортна храна, здравословни алтернативи на ресторантска храна. Тя определено е инспирирала много от работата ми в кухнята. Въпреки, че новите и видеа за начина и на живот са супер, се надявам да не се отдалечи много от веган рецептите.


Madeleine Olivia

Маделин Оливия създава видеа с веган рецепти, минимализъм идеи и натурална грижа за тялото.

Зпочнах да гледам Мади преди около година, когато видеата и основно бяха за минимализъм и разчистване. Тя е един от първите YouTube-ри, които ме накараха да се замисля за веганизма. Сега тя е оснвно фокусирана върху веган рецепти и всичките те са лесни и евтини. Опитвали ли сте хумус като сос за паста? Ако не, пропускате много! В момента е основната ни мързелива манджа. Също така тя е единственият веган от Англия, който следвам.


Nikki Vegan

"Хей :) Аз съм Никол, но приятелите ми ме наричат Ники и аз правя клипове за веган рецепти и начин на живот. Харесва ми да споделям лесни, здравословни веган рецепти, бързи съвети и "Какво ядох днес" видеа, за да дам на хората здравословни идея за хранене и за да разпростряна идеята, че като веган можеш да ядеш вкусни, лесни и евтини храни без да нараняваш животните или околната среда.

Ники, като повечето хора, които следвам, има видеа за бързи, лесни и вкусни веган рецепти. Това, което тя също прави е, че дава кратък лист с ползите на съставките, които ползва. Това е много полесно за неопитни вегани, които не разбират много от хранителната стойност на храните.


Pick Up Limes

"Добре дошли в канала на PUL! Добре дошли на всички любители на храната, минималисти, пътешественици и всички красиви души. Вдъхновете се или намерете спокойно и релаксиращо място с колекцията видеоклипове, които помагат да подхраним клетките и душата."

Садиа е професионален диетолог и , със сигурност, един от най-искрено страхотните хора в YouTube. Всички знаем, че това, което е по социалните мрежи, не отговаря съвсем на истината, но тя ме кара да вярвам, че всеки може да е така позитивен и лъчезарен. Видеоклиповете и са образователни и красиви и се вълнувам всеки път, когато качи нво. Тя е един от най-добрите хора да въведе успешно начинаещ веган в света на веганството.


Sarah Lemkus

"Здравей и добре дошъл в моя канал! Аз съм Сара! Аз съм млада майка и живея в Нова Зеландия. На моя канал ще видите видеа за съчувствие, за веган начинът на живот на мен и моето семейство, пътуване, рецепти, влогове, съвети и още много!"

Сара, като Елън, е вдъхновение за страхотно семейство. Има страхотни видеа за умишлен живот и минимализъм, които ме инспирират да правя повече. Просто искам да съм част от тяхното семейство!


Sarah's Vegan Kitchen

"Добре дошли в моята веган кухня! Страстта ми е в това, да покажа на хората как да живеят здравословен, балансиран, веган начин на живот. Обичам да опитват странни веган храни и рецепта и да създавам свои, които да подхранват активния ми начин на живот."

Сара е много позитивен и вдъхновяваш YouTuber-р с фокус върху фитнес и веган храна. Здравословните и рецепти са страхотни, но още по-хубавото е, че има и от комфорните храни - въпрос на баланс. Харесва ми колко е отворена към екпериментиране. Тя прави и много тестове на веган продукти в Америка, което е полезно, когато те дойдат в Англия.


Vivid Key

© 2020 от Василена Коларова

АБОНИРАЙ СЕ ЗА ИЗВЕСТИЯ:

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest