4 Съвета за начинаещи минималисти


ENGLISH POST


„Бъди повече с по-малко!”

-Кортни Карвър

Аз вярвам, че да си минималист е много просто. Щом се смяташ за минималист, значи си, независимо от това какъв брой предмети притежаваш! Общото разбиране е, обаче, че не си минималист, ако нещата ти не се събират в една раница, ако не спиш на земята и ако не живееш номадски. Но, както можете да си представите, не подкрепям тази идея. Въпреки че е свързан с материалния ни свят, минимализмът всъщност е душевно състояние – място в ума ни, където всичко за нас е ценно, всичко е достатъчно, всичко е „сега”. Всеки може да бъде минималист където и да живее, каквото и да работи, откъдето и да идва и където и да отива!

Но тъй като все пак минимализмът все още е практикуван в малцинство, имам много въпроси около идеята – какво, как, защо? И аз искам да започна с няколко минимални съвета за начинаещи минималисти. Надявам се да са полезни, за да разберете истинската идея на минимализма и да не се удавяте в материалното:

1. Спомените ни не са в нещата ни

Наистина не са! Мислите ли, че ще забравите екскурзията до Германия, ако ги няма билетите от трамвая? Ами най-добрите ви приятели от училище, ако се разделите с бележките от часовете по немски? Ами семейството си, ако не запазите плюшените играчки от шестия си рожден ден? Повярвайте ми, няма! А и често е много по-важно да създаваме нови спомени, вместо да прекарваме времето си, ровейки се в стари хартийки и кашони със забравени играчки. Представете си, че вместо да бършете прах на забравени предмети, можете да сте на плажа! Или че пък можете да сте на плаж, без да се притеснявате, че трябва да бършете прах на забравени предмети. Бих казала, че е доста по-добро прекарано време!

2. Минимализмът е индивидуален процес

Когато осъзнах колко ценен е минимализмът за менталното ни здраве, за физическата ни среда, дори за банковата ни сметка, ми беше невъзможно да се сдържам и да не критикувам хората около мен за нещата, които правят (или които не правят). Научих, по-трудния начин и със доста сълзи и сръдни, че всеки живее и създава собствения си живот. Да, ние искаме да помогнем и винаги мислим доброто на тези около нас, но ако те не са готови за промяна, ние не можем да помогнем. Най-доброто, което може да направим е да живеем собствения си живот като пример за нещо по-различно. Един ден ще видите как майка ви си разчиства гардероба и баща ви дарява стари речници, дори без да сте им казали думичка!

3. Представи си, че разчистването на материалното е разчистване на мисловното

Както вече споменах, за мен материалното около нас има пряка връзка за мисловното в нас. Не мислете за нещата като: „Тази дреха е здрава и хубава, защо бих я махнала”, а по-скоро „Тази дреха не съм я обличала вече 2 години, защото и липсва едно копче, и ако я махна повече никога няма да мисля за нея и да се дразня, че я виждам всеки ден”. Когато мислим за нещата като мисли в главата ни, а не предмети на рафтове, осъзнаваме колко важно пространство можем да освободим за по-важните неща.

4. Създай си свои собствени правила

И най-важното: това си е вашият процес. Никой не може да ви каже кое е правилно, кое е грешно, защото никой няма отговор на вашите нужди. Ако искате пробвайте с 30-дневната игра на Минималистите, направете си парти за опаковане, следвайте КонМари, съберете всичко и оставете само една блуза и един чифт обувки! Направете го за един ден, за един месец, една година, едно десетилетие… Няма никакво значение, защото във всеки един момент вие вече сте минималисти! Осъзнайте собствените си нужди, не се крийте от съмненията си, не се залъгвайте от невъзможни цели: бъдете себе си!А тези са екстра идеи, които да ви помогнат да се разделите в някои по-сложни неща:

a. Разчисти всичко негативно