Домакинство (Zero Waste Update 2)


ENGLISH POST


Добре познавам “бъркотията”. Купища дрехи по столовете; липса на възможност да използвам бюрото, заради неща; часове прекарани във всепоглъщащо маниакално подреждане; последвалата разхвърлия след половин час. Това бях абсолютно аз! Честно казано, единственото нещо, което поддържах беше кухнята и въпреки това, често оставях чинии в мивката.

Но сега съм нов човек и доказателството е, че когато чистя апартамента си, процесът няма видим резултат. Някак си сме магически подредени и чисти сега. Аз наричам тази магия минимализъм и КонМари*. Сега притежаваме по-малко неща и всяко от тях си има място и това напълно промени ежедневието ни. И като добавим едноминутното правило - рецепта за успех (не отлагам нещо, което ще ми отнема една минута или по-малко да свърша).

Домакинството в нашия малък апартамент е вече много организирана дейност. Аз лично се гордея с процесите, които сме усвоили, защото наистина не ни идва от вътре да сме чисти и подредени. Но същевременно аз лично имам нужда от това, за да функционирам успешно. По този начин започваме всеки ден (и всяка седмица) на чисто.

Допълнително се старая да ползвам натурални препарати. Все пак вдишваме всичко около нас, носим го върху себе си и приготвяме храната си в него. Някъде четох (естествено, не помня къде), че съдържанието на токсини във въздуха в жилищата е по-високо от това навън, заради концентрацията им от почистващите препарати. Пък и натуралните препарати най-често не идват в пластмасови опаковки и спестяват малко ненужен отпадък.

Ежедневно


Сутрин оправям леглото и разтоварвам миялната машина, за да е готова за зареждане.

След вечеря и филм е време дружно да преведем къщата в ред. След моето готвене плотовете са затрупани, а след релаксиране на дивана – възглавниците на пода.

Зареждаме миялната, измиваме на ръка, това, което не се събира (имаме от малките машини) и съдовете са готови. В момента ползваме таблетките за съдомиялна на Ecover. Вършат добра работа, но пък идват индивидуално опаковани. От известно време започнахме да разделяме хапчетата на половина. Ако едно е за голяма машина, значи половин е за нашата. Или поне това е нашата логика.

За миене на ръка използваме препарата на Ecover, който купихме преди 10 месеца и все още е ¼ пълен (а го използваме и за да мием банята). Ползваме най-обикновени гъбки, защото имах голямо количество и трябва да ги използвам първо. Но с правилната поддръжка, аз сменям моите сравнително рядко. Смятам да се сдобия с една от онези дървени четки, за да се справя с миенето на ръка в по-без-отпадъчен метод, но първо да свършим наличните количества. За по-сериозно загорели ситуации ползвам метална гъбка и сода бикарбонат (содата е супер и за чистене на фурната). Върши работа за всички ситуации, освен загорелите пуканки (помощ, не знам как да се справя с пуканките!).

След като кухнята е в ред прибирам нещата от всекидневната по местата им и дрехите от леглото по гардеробите. По този начин заспиваме и се събуждаме в подредена къща, почти никога не търсим неща като обезумели и ни е много спокойно.

В неделя


Всяка неделя следобед отделяме около час за чистене. Дали сме били на разходка, на семеен обяд или сме си останали вкъщи в някоя дъждовна неделя – неотлъчно и заедно ще почистим вкъщи. Всеки си има своите задачи и ги вършим заедно, за да е честно.

Ник чисти клетката на Тор, изхвърля боклука, пуска прахосмукачката и на всеки две седмици сменя чаршафите. Аз бърша прах, чистя кухнята и банята и пускам пералнята. Обикновено простираме заедно. Никога не съм ползвала сушилня пък и никак не ме привличат. Предпочитам да простра на простор (или по добруджански простир). Като това е и екологичния начин. Единственото което много ми липсва и ми е липсвало от първата година в Англия е възможността да простирам навън, да ползвам силата на слънцето и вятъра – но някой ден и това няма да е проблем.

За прах ползвам парцал от стари дрехи и бял оцет разреден с вода и няколко капки етерично масло. Оцетът има натурално антибактериално действие, а миризмата изчезва, когато повърхностите изсъхват и остава само уханието на етеричното масло. Наистина не звучи като привлекателен вариант, но истината е, че върши не по-лоша работа от всички други „нормални” препарати. В нашия апартамент няма повърхности, които изискват специално внимание. За натурални варианти за по-специални повърхности (като открито дърво) може да се консултирате с Беа Джонсън от Zero Waste Home.

За прането в момента използваме праха на Ecover, но не съм много доволна. Остава бели следи по дрехите и трябва да изплаквам по-два пъти, което е далеч от екологично. Много бях доволна от сапунените ядки, които ползвах миналата година. 100% натурален метод, който също може да се ползва за козметика. Най-вероятно ще се върна към тях, когато свърша с този прах. За пране на ръка (или на къмпинг) използвам сапун DUR, но може би като върша тези, които имам (след 15 години) ще предпочета нещо по-интересно.

Банята чистя с препарата за чинии на Ecover и дървена четка или стара четка за зъби. В крайна сметка щом прави пяна и чисти, няма значение дали е специално за баня. Някак си ми се струва като консуматорски капан да ползваме различен препарат за всяка различна повърхност.

Прахосмукачката ни е с контейнер, който директно изпразваме в боклука, а кофите ни са без торби. Когато всичко, което изхвърляме е чисто, няма нужда от ненужни торби (а и в Англия е забранено да изхвърляш рециклируемия отпадък в торби).

Who Gives a Crap


О, и още нещо – тоалетната ни хартия Who Gives a Crap. На скоро си я поръчахме и идва страхотно опакована. Компанията е австралийска и от скоро внасят в Англия, за това единствената ни опция беше да вземем 48 рола. Това за нас е тоалетна хартия за цяла година, но пък банята ни е толкова шарена сега, пък и е по-евтино от супермаркета. Хартията е направена от 100% рециклирана хартия, без белина, мастила, оцветители и ароматизатори. Както те казват „3те пласта са меки като целувки от еднорози и здрава колкото 1000 понита”. 50% от печалбата им отива за построяването на тоалетни за нуждаещите се. Win, win, win!


И това е. Ние така се грижим за нашия дом. Това, което споделям, не означава, че го препоръчвам за всеки. Това са само действия, които сме открили, че са подходящи за нас след дълго експериментиране и проучване онлайн. Съветвам всеки, който има интерес в подобни начинания, да направи собствено проучване.

Този път имаме нужда от алтернативи за следното:

  • Дървена четка за чинии

  • Таблетки за съдомиялна

  • Как да изчистя тенджери от загорели пуканки

Останете си Вивид,

Вася

*Скоро ще публикувам блог за Мари Кондо и нейната философия за чист дом.

#zerowaste #замърсяване #натуралнипродукти #спестяване #умишленживот

Vivid Key