За любовта към бутилката


ENGLISH POST

След като вече минаха месеци от обявяването на моето Zero Waste пътешествие, реших че е крайно време да започна да споделям резултати и идеи.

Първата ми идея не е само за хора, които са решили да живеят без отпадъци. Тя е за всеки, защото по един или друг начин, всички оставяме отпечатък върху планетата, а пластмаса – върху нас. Колкото и да не ни се иска да го повярваме, в такива ситуации ние сме критична маса. Достатъчно критична да има огромно въздействие върху околната ни среда.

За това моята идея днес е – KУПЕТЕ СИ МЕТАЛНА БУТИЛКА ЗА ВОДА, която може да използвате отново и отново.

Много ресурси достъпни в интернет пространството ни позволяват да се осведомим за множеството вреди от бутилирана минералната вода. Хиляди организации, компании, неправителствени организации и известни личности ни приканват да помислим за действията си. „Излез от бутилката!” гласи кампанията на Сан Францископървият град в света със забрана за продажба на пластмасови бутилки. И всички те имат една цел да покажат една реалност, която иначе трудно можем да видим, но пък бързо можем да разберем.

Story of Stuff ни дава вероятно най-елементарното обяснение за явлението „бутилирана вода” – една силно манипулираща маркетинг стратегия, която плаши, привлича и подвежда потребителите си с цел печалба. В действителност в развитите страни питейната вода не струва практически нищо и е напълно годна за пиене. Но ние лесно се подхлъзваме и си позволяваме да плащаме надценка 1000 пъти, за да пием водата от запечатана пластмасова бутилка вместо от чешмата. Pacific Institute ни осведомяват, че за производството на една еднолитрова бутилка, която изпиваме в рамките на минути и след това захвърляме, са необходими средно 250мл нефт и 3 до 5 литра питейна вода. А рециклирането на онези 20% от бутилките, успели да стигнат разделно събиране, е 100% неефективно. Останалите 80% продължават да пълнят сметищата, защото на пластмасовата бутилка ѝ отнема 450 години да се разгради и дори тогава отделя токсини в почвата.

Сигурно сте виждали видеото на Plastic Pollution Coalition, което заля социалните мрежи. То показва в голяма част тъжните резултати от тази индустрия, като застрашаването на дивите животни, на океаните, на хора без вода по света, а даже и на нас самите. Многобройни са опасностите от досега с токсичната пластмаса.

Естествено покупката на една бутилка изглежда доста по-скъпа от колкото ни се иска. Но всъщност когато направим бърза смета една метална бутилка горе-долу се равнява на бутилирана вода за един месец, а с подходяща поддръжка би издържала вечно*. И също така е страхотна идея за подарък. Моята получих за Коледа, а на кого-ли-не около мен подарих за рождените им дни.

Някои хора смятат теглото на бутилката като голям минус. Но всъщност от опит знам, че тя не е много по-тежка от пластмасовите Пък и металните бутилки идват в различни размери, просто по-малките се пълнят по-често. (Моята е 600мл.) За мен също така моралните причини правят физическото тегло пренебрежимо. И най-хубавото нещо е, че животът вече не е на автопилот и изиска малко повече мисъл, което някак си придава нов смисъл на нещата. „Ще пия ли вода докато съм навън днес? Да? Супер, да не забравя бутилката тогава.”

Аз доста дълго просто ползвах една обикновена бутилка и я пълних отново и отново. Но всъщност се оказа, че това има много висок риск за здравето. Дългото ползване на пластмасата увеличава количеството токсични елементи, които се освобождават във водата, и които поглъщаме в организма си. Видеото, което споменах горе, показва дълъг списък със болести, свързани с консумацията на течности от пластмасови бутилки. Освен това пластмасовата бутилка далеч не е толкова ценна колкото металната. Лесно се забравя, лесно се подменя. Металната бутилка ме учи на отговорност, на внимание, на чувство за ценност и лоялност.

Бутилките не пропускат. От собствен опит – това е много ценно. Телефонът ви няма да се озове на едномесечен ремонт след инцидент в чантата.

Могат да се ползват както за студени течности, така и за горещи – кафе, чай, а защо не и супа. Те са с двойни стени*, заради което вътрешната температура, независимо студена или гореща, се запазва за дълго време и въобще не се усеща отвън.

Поддържат се лесно – само сапун и вода. Намират се много лесно както в магазините, така и онлайн и идват в многобройни разцветки и форми /Аз лично обожавам етно дизайна на моята - снимки долу/. Има и стъклени, но аз реших, че стъкло е твърде опасно в моите ръце.

Относно липсата на водни фонтани в градовете, откъдето да си пълним шишета – аз лично до сега не съм изпитала такъв проблем. Но с повече желание винаги може да се направи нещо по въпроса с помощта на общините.***

Цялостно всякакви притеснения относно покупката на метална бутилка за вода са напълно излишни. Има някои, които са породени от зависимостта ни от бутилирана минерална вода. Но с дружни усилия ще избием този вредител от живота си! Просто трябва да се решим!

За човечеството.

За природата.

За мен.

За теб.

КУПЕТЕ СИ МЕТАЛНА БУТИЛКА ЗА ВОДА!


Това е моята бутилка! Купена е от amazon.co.uk и е производство на ABATAKA.

Останете си Вивид,

Вася

Включване от 2018г.

*Аз ползвам моята вече две години и единствената промяна е, че лъвчето се изтърка.

**Не всички бутилки са двустенни. Ако не е, температурата не се задържа особено дълго, но за Ник, например, това не е проблем. Едностенните са по-ефтини, а и май има по-голям избор.

***А и в никое кафене или ресторант няма да откажат да помогнат. В Англия дори са задължени по закон.

**** Аз съм неразделна с бутилката си. Не излизам от вкъщи без нея и е първото нещо в багажа ми, когато ще пътувам. Ако бутилката е двустенна и ще летите, просто махнете капачката и я сложете отделно.

#zerowaste #отговорнокупуване #замърсяване #личностнопътешествие #изучаване #статистика #спестяване

Vivid Key

© 2020 от Василена Коларова

АБОНИРАЙ СЕ ЗА ИЗВЕСТИЯ:

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest